TEA

Wuyi Hong Shoui Oolong

[Edit]
[EN/CZ]

Tento čaj je mou první zkušeností s čajem stlačeném v disku mimo prostředí čajoven. Hodně jsem se na něj těšil a o to větší radost mám, když už přišel na řadu.

Tato recenze je věnována Robinovi, za to, že mi proklestil cestu Prahou až ke vchodu čajového obchodu.

Tato recenze není sponzorována

Fotky


Informace

  • Název: 武夷紅水烏龍茶餅
  • Význam: Wuyi červená voda
  • Typ: Oolong
  • Kultivar: Wuyi
  • Kvalita: Natural farming
  • Blend: Ne
  • Forma: Stlačený do disku
  • Míra oxidace: 30-40 %
  • Cena: 795 Kč/100g
  • Původ

  • Místo původu: Ming Jian, Nantou County, Taiwan
  • Ročník: 2018
  • Sklizeň: sběr v květnu, pečeno v červnu
  • Nadmořská výška: 300-400 m
  • Prodejce: Klasektea
  • Odkaz: Link
  • Příprava

  • Styl louhování: Gong Fu
  • Teplota vody: 80 °C
  • Množství čaje: 4 g
  • Množství vody: cca 150 ml
  • Doba louhování: 60 s
  • Počet nálevů: 5
  • Voda: filtered

  • Pozorování

    Zrak

    Suché lístky

    Disk má průměr 13cm, 1cm vysoký a váží 100 g. Listy jsou na sebe položeny rovnoběžně. Mají rozmanité odstíny zelené, působí jako vzor 95 používaný Českou armádou. Pozornost upoutají zalisované kousky dlouhých hnědých větviček. Disk je velmi tvrdý a padá z něj jemná drť.

    Zalité lístky

    Kousky větviček ztmavly. Lístky jsou potrhané z odlamování z disku. Je tu velké množství drti z lístků, která nasákla vodou a oblepila stěny konvičky.

    Nálev

    Na první pohled by si ho člověk mohl splést s jablečným džusem. Ale při druhém pohledu si všimnete malých částeček, které v nálevu zanechaly lístky. I když jsou částečky okem spatřitelné, tak při pití neruší. S rostoucím množstvím nálevů se barva proměňuje v nazlátle zelenou.

    Čich

    Suché lístky

    Aroma mandlí v cukrkandlu. Velmi sladká vůně ořechů a karamelu.

    Zalité lístky

    Provoněno burizóny. Poznávám i máslové sušenky.

    Aromakalíšek

    Slabé aroma podobné tomu, co mají suché lístky.

    Chuť

    Textura

    Sametově hebká textura. Grafén je v porovnání s ní struhadlo.

    Chuť

    Chuť anýzu je doprovázena čerstvou rostlinnou chutí, typickou pro taiwanské oolongy. Chuť je velmi plná a silná. Přitom neobsahuje žádnou trpkost nebo nahořklost.

    Konec

    Težkopádný kořeněný dozvuk. Skvěle se hodí k chuti nálevu.

    Závěr

    Jako první věc chci čtenáři doporučit začít s menší než doporučenou teplotou než distributor doporučuje. Asi kolem 80°C a postupně s nálevy teplotu zvyšovat. Jinak co se týká čaje samotného, hrdě oznamuji, že jsem nalezl čajový skvost. Velmi vyvážený a plný čaj, který kraluje všem oolongům v mé čajové skříňce.

    Hodnocení:

    9.5/10