Wuyi Hong Shoui Oolong
[Edit][EN/CZ]
Tento čaj je mou první zkušeností s čajem stlačeném v disku mimo prostředí čajoven. Hodně jsem se na něj těšil a o to větší radost mám, když už přišel na řadu.
Tato recenze je věnována Robinovi, za to, že mi proklestil cestu Prahou až ke vchodu čajového obchodu.
Tato recenze není sponzorována
Fotky
Informace
Původ
Příprava
Pozorování
Zrak |
Suché lístky |
Disk má průměr 13cm, 1cm vysoký a váží 100 g. Listy jsou na sebe položeny rovnoběžně. Mají rozmanité odstíny zelené, působí jako vzor 95 používaný Českou armádou. Pozornost upoutají zalisované kousky dlouhých hnědých větviček. Disk je velmi tvrdý a padá z něj jemná drť. |
Zalité lístky |
Kousky větviček ztmavly. Lístky jsou potrhané z odlamování z disku. Je tu velké množství drti z lístků, která nasákla vodou a oblepila stěny konvičky. | |
Nálev |
Na první pohled by si ho člověk mohl splést s jablečným džusem. Ale při druhém pohledu si všimnete malých částeček, které v nálevu zanechaly lístky. I když jsou částečky okem spatřitelné, tak při pití neruší. S rostoucím množstvím nálevů se barva proměňuje v nazlátle zelenou. | |
Čich |
Suché lístky |
Aroma mandlí v cukrkandlu. Velmi sladká vůně ořechů a karamelu. |
Zalité lístky |
Provoněno burizóny. Poznávám i máslové sušenky. | |
Aromakalíšek |
Slabé aroma podobné tomu, co mají suché lístky. | |
Chuť |
Textura |
Sametově hebká textura. Grafén je v porovnání s ní struhadlo. |
Chuť |
Chuť anýzu je doprovázena čerstvou rostlinnou chutí, typickou pro taiwanské oolongy. Chuť je velmi plná a silná. Přitom neobsahuje žádnou trpkost nebo nahořklost. | |
Konec |
Težkopádný kořeněný dozvuk. Skvěle se hodí k chuti nálevu. |
Závěr
Jako první věc chci čtenáři doporučit začít s menší než doporučenou teplotou než distributor doporučuje. Asi kolem 80°C a postupně s nálevy teplotu zvyšovat. Jinak co se týká čaje samotného, hrdě oznamuji, že jsem nalezl čajový skvost. Velmi vyvážený a plný čaj, který kraluje všem oolongům v mé čajové skříňce.Hodnocení: